Reportage

“EN OMSTARTSCHANS FÅR MAN BARA EN GÅNG”

Vintern 2016 riktades strålkastarna mot en av Landskronas största arbetsgivare Befesa ScanDust. Efter att cyanidföroreningar hade hittats på Varvsudden stängde Befesa ScanDust ned hela anläggningen och framtiden var oviss. Men efter fyra månaders totalrenoveringar och många dussin markundersökningar senare stod Befesa ScanDust redo att nystarta den så viktiga återvinningsverksamheten i Landskrona. 

– Perioden blev väldigt stressig för alla berörda. Vi visste ju inte om vår framtid var räknad, säger vd:n Fredrik Trydegård.

För att förstå vad som låg till grund för beslutet är återvinningsprocessen vital. Det är grundbulten till varför Befesa ScanDust kan titulera sig som ett miljöledande företag – men det var också det som höll på att stjälpa verksamheten. Kortfattat går det ut på att återvinna rostfritt stål ur stoft som kommer från stålverk, exempelvis från industrijättarna Sandvik och Outokumpu. Detta blandas i en schaktugn med plasmabrännare och cyanid uppstår.

– En gammal granne till mig i Hofors utvecklade processen som vi använder oss av i dag så cirkeln är sluten. Hade inte denna process funnits så hade det dumpats och grävts ner, säger Fredrik Trydegård.

Problemet var att hela anläggningen byggdes på en yta som är en gammal utfyllnad. Tunga maskiner hade körts på området, skapat otätheter och därför har cyanider, zink och en del andra tungmetaller läckt ner i marken.

För få bukt med detta stängdes fabriken ned. Externa miljökonsulter hyrdes in och lade nya planer, vidareanalyserade området och arbetsledde över 100 anställda med målet att renovera, uppgradera och städa hela anläggningen – från topp till tå. Prioritet blev en ny vattenreningsanläggning, själva motorn för att processen fungerar.

– Den nyrenoverade vattenreningen har fungerat väldigt bra under krisen. Och det nya golvet. Nu händer det verkligen saker på Befesa ScanDust, säger en vattenreningsoperatör, som varit anställd på bolaget i 14 år.

På morgonen den 23 februari, mindre än tre månader efter stängningen, damp så Landskronaposten ner i brevlådan. Det nya beskedet från Länsstyrelsen och tidningsframsidan gick inte att misstolka: Befesa ScanDust får öppna igen.

– En omstartschans får vi bara en gång. Nu gäller det för oss att ta den, säger Fredrik Trydegård.